BAAR lanseaza sectiunea de accidentologie si anunta colaborarea la nivel stiintific cu Universitatile tehnice din Romania

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania – BAAR – va initia in perioada urmatoare demersurile necesare in vederea infiintarii la nivelul asociatiei a unei sectiuni de accidentologie. Un prim demers al acestei noi activitati il reprezinta initierea unei colaborari stiintifice la nivel institutional cu Facultatile tehnice de profil, cum ar fi cele de autovehicule rutiere, TCM, automatica si altele, ale principalelor universitati din Romania.

Initiativa are in vedere constituirea unui colectiv comun de specialisti care va avea drept obiectiv realizarea unor studii si cercetari in legatura cu domeniul auto, cu  scopul imbunatatirii sigurantei rutiere.

“Ne asteptam ca parteneriatul cu universitatile tehnice de profil sa fie unul de succes pentru ambele parti. Astfel, pe langa studiile din domeniul accidentologiei s-ar putea ajunge inclusiv la masurarea si chiar determinarea unor elemente care nu sunt tocmai accesibile consumatorilor. Un exemplu poate fi modul de calcul al orei de manopera si al costurilor ce o compun. Un alt exemplu este calculul timpilor de demontare/reparare care, pentru anumite tipuri de autovehicule, nu se regasesc complet in sistemele de specialitate” a declarat Madalin Rosu, presedintele BAAR.

Cercetarile se vor indrepta atat in directia imbunatatirii masurilor de securitate activa (buna functionare a sistemelor tehnice esentiale – directie, franare, semnalizare etc.), cat si a masurilor de securitate pasiva (sisteme care contribuie la diminuarea efectelor accidentelor – centura de siguranta, airbag etc).

Colaborarea dintre specialistii BAAR si cei ai universitatilor tehnice are in vedere si identificarea unor solutii la unele probleme fundamentale de circulatie rutiera si de tehnica auto, cum ar fi cele legate de procesul de intretinere si exploatare a acestora, respectiv de reparabilitate prin adoptarea unor solutii corecte de inlocuire sau reparatie a unor piese sau subansamble, conform specificatiilor producatorului si in acord cu legislatia din domeniu, cu scopul  de respectare si crestere a sigurantei rutiere.

Nu in ultimul rand, in cadrul colaborarii, BAAR isi propune realizarea unor studii tehnice care sa stea a baza programelor de cercetare a dinamicii accidentelor de circulatie. Printre acestea amintim cele legate de gradul de utilizare a dispozitivelor de siguranta si efectele folosirii incorecte a acestora in accidentele de circulatie, protectia copiilor in deplasarea cu automobilul, influenta infrastructurii asupra sigurantei rutiere etc.

BAAR adreseaza pe aceasta cale Politiei Rutiere, precum si altor institutii cu atributii in domeniu, invitatia de a se alatura noii sectiuni si parteneriatului cu Universitatile tehnice, prin participarea la actiuni comune menite sa contribuie la identificarea unor solutii practice de imbunatatire a sigurantei rutiere.

Proiectul initiat de BAAR se inscrie in preocuparile si atributiile acestei institutii, de a elabora si publica analize si studii comparative referitoare la asigurarile auto la nivel national si international, precum si alte informatii relevante privind asigurarea RCA.

Pentru informatii suplimentare va rugam contactati BAAR la adresa comunicare@baar.ro.

Please follow and like us: