Istoria asigurarilor

Asigurarile nu sunt o moda a ultimelor decenii, nici macar un produs al revolutiei industriale; in realitate, ele sunt la fel de vechi ca si banii, pentru ca, odata cu aparitia banilor, au aparut si riscurile.

Istoria asigurarilor in lume

1750 i.e.n. — Codul lui Hammurabi

Aparitia primelor forme de asigurari a avut loc in stransa legatura cu dezvoltarea puterilor maritime. Babilonienii au fost primii care au legiferat si reglementat statutul asigurarilor in celebrul Cod al lui Hammurabi. Astfel, negustorii care calatoreau pe apa aveau posibilitatea sa primeasca un imprumut pentru a-si finanta transporturile. Pentru a-si asigura transportul, ei puteau plati o suma aditionala creditorilor, care ii asigura ca, in situatia in care transportul de marfa ar fi fost furat, negustorii nu mai erau nevoiti sa ramburseze imprumutul creditorului. Se poate afirma deci ca prima asigurare legiferata a fost cea impotriva furtului.

700 i.e.n. – Primele fonduri de asigurari

Tot in stransa legatura cu comertul maritim au fost dezvoltate asigurarile in Rhodos — negustorii a caror marfa facea parte dintr-un transport comun plateau o suma de bani, care era colectata intr-un fond comun, iar aceasta era folosita in cazul in care marfa unuia dintre ei era deteriorata pe durata voiajului.

600 i.e.n. – Primele asigurari de viata

Insa asigurarile din Antichitate nu s-au oprit doar la cele impotriva furturilor navale, ci s-au extins in zona asigurarilor de viata si medicale, intr-o forma foarte apropiata fata de cum intelegem in ziua de azi acest tip de asigurari. Primele forme de asigurari medicale si de viata au aparut tot in bazinul mediteranean, in jurul anului 600 i. Hr. Membrii unor comunitati din Grecia Antica si din Roma au initiat fonduri comune, car erau folosite in momentul in care unul dintre membri deceda, cu scopul de a-i sustine familia.

Sec. XIV – Primele polite individuale de asigurari

Politele individuale de asigurari, in forma actuala, au aparut pentru prima data in secolul al XIV-lea in Genoa, sub forma unor contracte de asigurare, care cuprindeau riscuri variate in cazul transporturilor maritime. Renasterea a reprezentat un moment de dezvoltare a asigurarilor, atat din punct de vedere al complexitatii lor, cat si din punct de vedere al diversificarii sistemelor de asigurari si a tipurilor de polite. Cele mai importante erau cele maritime, incurajate de intensificarea comentului maritim si asigurarile de viata, care erau populare in randul persoanelor de rang inalt.

1666 – Nevoia de siguranta, acasa

Asigurarile de locuinte, sau cel putin nevoia acestora, s-a facut resimtita odata cu marele incendiu al Londrei din 1666 care a distrus peste 13.000 de locuinte. Dupa acest eveniment nefericit, economistul englez Nicholas Barbon, a deschis primul birou de asigurari impotriva incediilor, find astazi recunoscut la nivel global drept fondatorul asigurarilor impotriva incendiilor.

Sec XVIII – Prima lege a asigurarilor

Practica asigurarilor a fost legiferata si promovata de insusi Benjamin Franklin, renumitul diplomat american, ale carui decizii, inventii si descoperiri stiintifice au influentat istoria omenirii. Franklin a infiintat un birou de asigurari in Philadelphia, sustinand in primul rand asigurarile impotriva incendiilor.

Istoria asigurarilor in Romania

1744 – Este fondata prima societate de asigurari din Romania, Casa de incendiu, la Brasov.

1829 – Odata cu Tratatul de la Adrianopol, comerciantii romani obtin dreptul de a desfasura activitati de comert pe Dunare. Acest lucru a reprezentat o oportunitate considerabila pentru societatile private de asigurari care s-au dezvoltat pe segmentul politelor de asigurare de transport.

1871 – A fost infiintata prima societate de asigurari prin inalt Decret Domnesc, societatea de asigurari DACIA, care avea la vremea respectiva un capital social de 3 milioane de lei.

Anul 1906 marcheaza diversificarea societatilor de asigurari, prin infiintarea companiei AGRICOLA, specializata pe asigurarile agricole, care avea rolul de a sustine dezvoltarea segmentului agrar din acea perioada.

In 1942 apare prima institutie de stat specializata in reglementarea asigurarilor — Regia Autonoma a Asigurarilor de Stat si care practica toate tipurile de asigurari, detinand monopolul in ceea ce privea asigurarea bunurilor de stat.

Dupa 1948 toate societatile de asigurari au trecut in proprietatea statului, sub denumirea Sovrom-Asigurare.

In anul 1952 aceasta se transforma in Administratia Asigurarilor de Stat — ADAS, singura societate de asigurari pana in 1990.