1. Cum se procedeaza in situatia in care suntem implicati intr-un accident rutier cu un autoturism inmatriculat in alta tara?

In primul rand va trebui sa se obtina un document in care sa se consemneze circumstantele producerii accidentului, date despre autovehiculele implicate, date despre asigurari si despre soferi. Aceasta este o regula generala, indiferent de tara de inmatriculare a autovehiculelor implicate. Acest document poate fi un Proces-verbal incheiat de organele de politie sau o Constatare Amiabila de accident incheiata de cei doi soferi implicati.

In al doilea rand, trebuie sa se obtina o copie dupa documentul de asigurare Carte Verde al autovehiculului din strainatate. Daca copia respectiva este certificata pentru conformitate cu originalul de catre organul competent, este cu atat mai bine. Este posibil ca pentru autovehiculele inmatriculate in unul din statele Spatiului Economic European, soferul acestora sa nu poata prezenta un document de asigurare Carte Verde. intr-o astfel de situatie, trebuie avut grija ca numarul de inmatriculare, precum si marca si tipul autovehiculului sa fie indicate corect in Constatarea amiabila de accident sau in Procesul verbal incheiat de organele competente (de exemplu politie).

2. Cum se poate afla corespondentul companiei de asigurari straine pe teritoriul Romaniei si cum se stabileste aceasta legatura intre cele doua societati de asigurare?

Pentru a afla corespondentul in Romania al unui asigurator din strainatate, se va proceda astfel:

  • daca se detine o copie a documentului de asigurare Carte Verde si persoana interesata are acces la internet, va accesa pagina BAAR la adresa www.baar.ro apoi va deschide pagina “Identificare corespondent” dupa care va urma indicatiile pe care le va primi in acest mod;
  • in oricare alta situatie, va lua legatura cu B.A.A.R., fie telefonic la nr de telefon [+40] [21] 319 13 02/03, fie pe e-mail la adresa secretariat@baar.ro si va urma instructiunile pe care le va primi.

Corespondentii in Romania ai asiguratorilor din strainatate, se numesc de B.A.A.R. la solicitarea expresa a Biroului National din care acestia fac parte.

3. Care este urmatorul pas dupa aflarea corespondentului? si cum se procedeaza daca nu exista un corespondent?

Dupa aflarea corespondentului, persoana pagubita il va aviza cu privire la dauna si ii va solicita sa-i deschida dosar de dauna. La avizare, va anexa documentele pe care le detine cu privire la accidentul respectiv. Pana ce nu obtine confirmarea valabilitatii asigurarii, corespondentul va putea cel mult sa procedeze la constatarea avariilor, fara ca prin aceasta sa se angajeze ca va plati contravaloarea daunelor.

Daca asiguratorul nu are corespondent numit pe teritoriul Romaniei, gestionarea cazului de dauna se va face de B.A.A.R.

4. Am fost implicat intr-un accident rutier pe teritoriul Romaniei, din vina unui sofer care conducea un autovehicul inmatriculat in tara X (a se vedea Adrese/Birourile Nationale), al carei Birou National este membru al Sistemului Carte Verde. Unde ma adresez?

In aceste cazuri va puteti adresa fie la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.), fie la societatea care este corespondentul societatii de asigurare care a eliberat asigurarea de raspundere civila auto “Carte Verde”

5. As dori sa achizitionez o asigurare de raspundere civila auto “Carte Verde” pentru un autovehicul cu locul obisnuit de stationare in Romania. Unde ma pot adresa?

Puteti achizitiona o asigurare de raspundere civila auto “Carte Verde” de la orice societate de asigurare – membra a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.)

6. As dori sa achizitionez o asigurare de raspundere civila auto “Carte Verde” pentru un autovehicul cu locul obisnuit de stationare in alta tara (membra a Sistemului International Carte Verde) decat Romania.

Societatile de asigurare membre B.A.A.R. nu au dreptul sa elibereze vreo asigurare de raspundere civila auto “Carte Verde” pentru vreun autovehicul cu locul obisnuit de stationare in alta tara (membra a Sistemului International Carte Verde) decat Romania.