Prevederi privind emiterea certificatului de daunalitate

Certificatul de daunalitate generat din baza de data AIDA este un document care contine informatii referitoare la daunele inregistrate pe parcursul ultimilor 5 ani de asigurare, respectiv absenta acestor daune, dupa caz, si este emis in limbile romana si engleza.

Documentul poate fi util in scopul incheierii unei asigurari RCA si/sau CASCO in alte tari, la cererea asiguratorilor din aceste tari sau pentru stabilirea daunalitatii de catre asiguratorii RCA, in vederea aplicarii sistemului Bonus Malus la politele RCA emise in Romania.

Certificatul de daunalitate se genereaza automat prin utilizarea datelor si informatiilor inregistrate, de catre asiguratorii RCA, in baza de date AIDA si, din acest motiv, BAAR nu poate interveni pentru editarea/modificarea datelor transmise de catre asiguratorii care au raportat daunele si politele pe care acestea au fost raportate.

Responsabilitatea in ceea ce priveste transmiterea datelor si informatiilor referitoare la daune, respectiv a politelor pe care acestea au fost inregistrate si raportate catre baza de date AIDA, precum si pentru corectitudinea si acuratetea acestor date si informatii, apartine asiguratorilor RCA.

Obtinerea certificatului de daunalitate

Pentru obinerea unui certificat de daunalitate exista doua posibilitati, conform precizarilor de mai jos, pe care va rugam sa le consultati.

Persoana fizica

Prin aplicatia de mobil gratuita AIDA.info, disponibila in AppStore (pentru iOS), respectiv PlayStore (pentru Android)

Descriere proces emitere

Certificatul se emite si se transmite in termen de de 15 zile de la primirea cererii complete, insotita de toate documentele necesare (la care se adauga termenul de livrare prin servicii de curierat)

Descriere proces emitere 

Persoana juridica

Prin aplicatia de mobil gratuita AIDA.info, disponibila in AppStore (pentru iOS), respectiv PlayStore (pentru Android) 

Descriere proces emitere 

Prevederi legale

Potrivit prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, art. 18, alin. (10): “Asiguratorul RCA elibereaza asiguratului/utilizatorului, in termen de 15 zile de la inregistrarea solicitarii acestuia, un certificat privind daunele inregistrate, pe parcursul ultimilor 5 ani de raporturi contractuale, sau absenta acestor daune.

Potrivit prevederilor Legii nr. 132/2017, art. 32, alin. (9): “La cererea proprietarilor de autovehicule, BAAR elibereaza in termen de 15 zile calendaristice o atestare privind actiunile de raspundere civila ale tertilor”.

Potrivit prevederilor Normei ASF nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania , art. 17: “Asiguratorii RCA sau BAAR emit, in termen de 15 zile de la inregistrarea solicitarii, la solicitarea asiguratilor sau utilizatorilor, certificatul privind daunele inregistrate si includ in acesta cel putin urmatoarele informatii:

a) numele/denumirea asiguratului;

b) CNP/CUI asigurat;

c) datele vehiculului;

d) seria si numarul contractului RCA;

e) perioada de valabilitate;

f) clasa bonus-malus aferenta;

g) data producerii evenimentului inregistrat;

h) data platii despagubirii;

i) despagubiri ca urmare a vatamarii integritatii corporale sau a sanatatii ori a decesului, daca este cazul;

j) aplicarea clauzei privind decontarea directa, daca este cazul;

k) aplicarea clauzei privind rascumpararea, daca este cazul“

Add Your Heading Text Here