Piata asigurarilor din Romania

  • Post author:
  • Post category:RCA

Consumatorul poate sa-si aleaga polita RCA la un pret corect

Presedintele BAAR, despre preturile RCA: „Nu s-a intamplat nimic deosebit fata de perioada in care tarifele RCA au fost plafonate. Acum avem un tarif de referinta care avantajeaza consumatorul“.

Preturile politelor RCA nu s-au modificat in prezent, fata de perioada in care acestea au fost plafonate. Mai mult, consumatorii au acum la dispozitie tariful de referinta, un instrument care le permite sa compare ofertele primite din partea asiguratorilor si sa ia cea mai buna decizie, a declarat Madalin Rosu, presedintele Biroului Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR).

„Acum avem un tarif de referinta care avantajeaza consumatorul, pentru ca intotdeauna acesta poate sa compare. Asiguratul va merge la asiguratorul X, se va uita pe tariful de referinta si va vedea ca tarifele oferite sunt cu 50{0018cd2f23c9e2b37032c79c9933e52616bcad042158b6fed69c124ebd975e44}, 30{0018cd2f23c9e2b37032c79c9933e52616bcad042158b6fed69c124ebd975e44}, 10{0018cd2f23c9e2b37032c79c9933e52616bcad042158b6fed69c124ebd975e44} mai mari si atunci va intreba de ce. Conform legii, asiguratorul este obligat sa raspunda de ce se intampla lucrul acesta si, mai mult, consumatorul poate merge la ASF sa intrebe de ce a aparut cresterea respectiva, care sunt bazele statistice care au stat la baza ei“, a explicat Madalin Rosu.

Acesta a subliniat ca nu s-a produs nicio schimbare intre actuala perioada, cu tarife de referinta, si perioada precedenta, cu tarife plafonate. „Aceleasi lucruri pe care le avem acum le aveam si atunci. Este politica fiecarei companii sa-si puna anumite preturi pentru ca, pana la urma, este un mesaj ca isi doreste anumiti clienti, care isi cumpara polite pe un an. Sau poate asiguratorul vrea sa stimuleze clientii dintr-o anumita categorie. Fiecare companie are politica proprie de risc“, a aratat presedintele BAAR.

Madalin Rosu a mai aratat ca tariful pentru o polita de raspundere civila auto (RCA) este, in prezent, echivalent cu pretul a doua plinuri de benzina, suma pentru care o persoana, indiferent de autoturismul pe care il conduce, primeste un cec in alb de peste 7 milioane de euro.

„Ganditi-va ca vorbim doua plinuri de benzina. Iar pentru acest cost, acea persoana, indiferent ce masina conduce, primeste un cec in alb de peste 7 milioane de euro (valoarea maxima a despagubirilor RCA in caz de accident pentru pagube materiale si vatamari corporale – n.r.). Sa nu uitam totusi importanta asigurarii de raspundere civila auto. intotdeauna o percepem ca pe o taxa, pentru ca este obligatorie, dar daca nu ne-o facem, s-ar putea sa nu ne permitem sa platim o astfel de despagubire care poate ajunge la milioane de euro“, a declarat Madalin Rosu.

In ceea ce priveste informatiile aparute, potrivit carora tarifele politelor RCA pe sase luni sunt aproape de cele practicate pentru asigurarile RCA pe un an, presedintele BAAR a precizat ca niciodata acestea nu au fost la jumatate, intrucat exista anumite costuri de administrare, dar si pentru ca s-a constatat o frecventa mai mare a accidentelor in cazul politelor incheiate pe perioade mai scurte.

„Sa facem o comparatie simpla. Pana la urma, daca mergem la o sala de gimnastica in momentul de fata si facem un abonament pe un an, cu siguranta este mai ieftin decat unul pe o perioada mai scurta“, a aratat Madalin Rosu.

Acesta a mai aratat ca fiecare asigurator isi fixeaza tarifele in functie de politica de risc si ca fiecare consumator are posibilitatea de a-si alege o polita la un pret corect.

„Nu cred ca este cazul sa umflam un balon de sapun. In momentul de fata, orice consumator are posibilitatea sa-si aleaga polita la un pret corect“, a mai aratat seful Biroului Asiguratorilor Auto din Romania.

Madalin ROSU
Presedinte Consiliu Director
Please follow and like us: