Intrebari si raspunsuri legate de politele RCA, clasele B/M sau certificatele de daunalitate

In vederea clarificarii unei anumite situatii in care va aflati, in legatura cu politele RCA, clasele B/M sau certificatele de daunalitate, va rugam sa vedeti raspunsurile la intrebarile de mai jos.

Dispozitii legale aplicabile:

  • Art. 32 alin. (2) lit.e) din Legea nr. 132/2017, conform caruia BAAR are atributia “de a asigura dezvoltarea si administrarea bazei de date privind evidenta contractelor RCA in ceea ce priveste colectarea, administrarea, procesarea, prelucrarea, managementul calitatii si publicarea datelor”.
  • Art. 7 alin. (1) din Norma ASF nr. 20/2017, conform caruia “asiguratorii RCA transmit prin sistem informatic catre baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila” o serie de informatii privind politele RCA emise asiguratilor, respectiv privind daunele/prejudiciile realizate de asigurati.

Prin urmare, responsabilitatea pentru corectitudinea si acuratetea datelor introduse in baza de date privind evidenta contractelor RCA apartine asiguratorilor sau intermediarilor in asigurari (agenti, companii de brokeraj, asistenti in brokeraj etc.), dupa caz, unde ati incheiat contractul de asigurare RCA.

BAAR nu poate face modificari in baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila, acestea putand fi realizate doar de catre emitentul contractului de asigurare RCA.

BAAR va poate sprijini prin emiterea unui certificat de daunalitate, a carui procedura de emitere si documente pe care trebuie sa le completati le regasiti aici: https://www.aida.info.ro/certificat-daunalitate. Certificatul de daunalitate contine informatii referitoare la daunele inregistrate pe parcursul ultimilor 5 ani de asigurare, respectiv absenta acestor daune, dupa caz.

Ce ati putea face:

  • in situatia in care cunoasteti de unde provine eroarea (ex: cunoasteti polita de la care provine eroarea B/M sau aveti toate politele incheiate la aceeasi companie de asigurari ori cunoasteti exact asiguratorul la care figurati cu o dauna etc.), va puteti adresa direct asiguratorului in cauza (datele de contact ale asiguratorilor care emit RCA sunt disponibile aici: https://www.aida.info.ro/contact-asiguratori);
  • in situatia in care nu cunoasteti daunele RCA din ultimii 5 ani, ati putea solicita BAAR emiterea unui certificat de daunalitate (https://www.aida.info.ro/certificat-daunalitate).

In conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017, art. 18, alin. (10): “Asiguratorul RCA elibereaza asiguratului/utilizatorului, in termen de 15 zile de la inregistrarea solicitarii acestuia, un certificat privind daunele inregistrate, pe parcursul ultimilor 5 ani de raporturi contractuale, sau absenta acestor daune“.

Prin urmare, certificatele de daunalitate emise de catre BAAR vizeaza tot istoricul de daunalitate din ultimii 5 ani. Nu se pot emite certificate pentru un numar auto specific/un anumit autovehicul, ci pentru toate numerele/autovehiculele existente in baza de date si care v-au apartinut si/sau va apartin.

Dispozitii legale aplicabile:

  • art.18 alin. (10) din Legea nr. 132/2017, conform caruia: “Asiguratorul RCA elibereaza asiguratului/utilizatorului, in termen de 15 zile de la inregistrarea solicitarii acestuia, un certificat privind daunele inregistrate, pe parcursul ultimilor 5 ani de raporturi contractuale, sau absenta acestor daune“.

Prin urmare, certificatele de daunalitate emise de catre BAAR vizeaza doar istoricul de daunalitate din ultimii 5 ani.

Precizam faptul ca vechimea permisului de conducere nu influenteaza istoricul in asigurare si cel de daunalitate.

Ce ati putea face:

  • in situatia in care doriti un istoric pentru o perioada mai mare de 5 ani, trebuie sa va adresati personal fiecarui asigurator unde ati incheiat polite de asigurare (datele de contact ale asiguratorilor care emit RCA sunt disponibile aici: https://www.aida.info.ro/contact-asiguratori);
  • daca ati avut incheiate contracte cu un asigurator care a fost declarat in  faliment, trebuie sa va adresati lichidatorului acestuia:
    • pentru SAR Astra S.A. lichidator este societatea KPMG Restructuring SPRL (informatii suplimentare gasiti aici: https://www.astrasig.ro)
    • pentru Carpatica Asig S.A. lichidator este societatea CITR Filiala Cluj SPRL (informatii suplimentare gasiti aici: http://www.carpaticaasig.ro/)
    • pentru City Insurance S.A. lichidator este societatea CITR Filiala Cluj SPRL (informatii suplimentare gasiti aici: https://www.cityinsurance.ro/).

Dispozitii legale aplicabile:

  • art. 32 alin. (5) – (7) din Norma ASF nr. 20/2017 conform caruia: „(5) In situatia in care un asigurat persoana juridica detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul in parte.

(6) Pentru asiguratii persoane juridice, transferul clasei bonus-malus in cazul instrainarii sau radierii unui vehicul asigurat se realizeaza dupa cum urmeaza:

a) in cazul in care contractul RCA al acestuia a incetat, transferul clasei bonus-malus pe un vehicul nou-dobandit se face pe baza istoricului detinut de catre asigurat pentru vehiculul instrainat sau radiat;

b) in cazul in care asiguratul instraineaza sau radiaza un vehicul, intr-o perioada de maximum un an de la data introducerii in asigurare a unui vehicul nou-dobandit, transferul clasei bonus-malus pe acest vehicul se poate face la prima reinnoire a contractului RCA pe baza istoricului detinut de catre asigurat pentru ambele vehicule.

(7) Transferul clasei bonus-malus se realizeaza pe baza solicitarii scrise a asiguratului insotite de documente privind instrainarea sau radierea vehiculului si achizitia vehiculului nou-dobandit.”

Ce ati putea face:

La emiterea ofertei/politei de asigurare trebuie sa prezentati asiguratorului sau intermediarului in asigurari, dupa caz, documente justificative privind instrainarea sau radierea vehiculului (dupa caz) si achizitia vehiculului nou-dobandit.

Dispozitii legale aplicabile:

  • art. 32 alin. (4) din Norma ASF nr. 20/2017 conform caruia: „in situatia in care un asigurat persoana fizica detine mai multe vehicule, asiguratul beneficiaza de aceeasi clasa a sistemului bonus-malus pentru toate vehiculele“.

Ce ati putea face:

Clasa B/M este stabilita automat la emiterea ofertei/politei de asigurare, astfel incat dvs. nu trebuie sa efectuati nici un demers in acest sens. Stabilirea clasei o face asiguratorul sau intermediarul in asigurari (agent de asigurare, companie de brokeraj, asistent in brokeraj etc.), dupa caz, pe baza informatiilor furnizate de  baza de date AIDA.

Dispozitii legale aplicabile:

  • art. 7, litera a) din Legea nr. 132/2017 conform caruia contractul RCA inceteaza la data la care proprietarul vehiculului notifica asiguratorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului, insotita de documente justificative.

Ce ati putea face:

  • in situatia in care contractul (polita) RCA este inca in termen de valabilitate, pentru incetarea acestuia trebuie sa notificati asiguratorul RCA si sa ii puneti la dispozitie documentele justificative (de ex: contractul de vanzare purtand viza organului fiscal competent de scoatere din evidentele fiscale ale acestuia de pe numele dvs.)
  • in situatia in care polita RCA nu mai este in termen de valabilitate, puteti sa-i informati pe toti asiguratorii emitenti de polite RCA despre instrainarea vehiculului dvs., punandu-le, totodata, la dispozitie documentele justificative conform celor mentionate la pct.1). Coordonatele de contact ale asiguratorilor emitenti de polite RCA le puteti gasi accesand https://www.aida.info.ro/contact-asiguratori
Please follow and like us: